Varpelev - udsigt fra Ranestedet

Varpelev – en hyggelig og historisk landsby

Engang i jernalderen boede kong Varpe i den lille landsby med de snoede veje, og han er sandsynligvis årsagen til landsbyens navn “Varpelev”. Stednavnsforskere mener nemlig, at endelsen “-lev”, som har sin oprindelse omkring Kristi fødsel, betyder “arv”. Varpelev skulle dermed være dedikeret kong Varpe som “Varpes arv”.

Varpelev Kirke

En af de ældste kridtkirker i kommunen er Varpelev Kirke, der blev bygget på det højeste sted i Varpelev by i 1080-1175, sandsynligvis af Raneslægten.

I slutningen af byggeperioden blev tårnet på kirken tilføjet, mens vi skal helt til den sengotiske tid 1475-1536, før tilbygninger og taggavle af røde munkesten blev tilføjet.

Roskilde Bispestol overtog Raneslægtens besiddelser, og i 1536 kom kirken under kong Christian den 3. under reformationen. Kirken blev solgt til private kort efter, men i 1678 købte kongemagten kirken tilbage. I 1743 blev Varpelev Kirke solgt ved en offentlig auktion, og den 1. januar 1910 overgik kirken til selveje.

Varpelev Kirke
Ranestedet i Varpelev

Ranestedet

Det lille egnshus, Ranestedet, blev bygget af stevnske kridtsten i 1778. Det lille stråtækte hus med udhus er en rejse tilbage til midten af 1900-tallet, indrettet med møbler, landbrugs- og husholdningsredskaber nogenlunde fra den tid.

Egnshuset ligger skråt over for Varpelev Kirke, og i Ranehaven bag Ranestedet finder du bænke, hvor du kan nyde en medbragt madpakke med udsigt til Tryggevælde Ådal.

Læs mere: www.varpelev.dk.

Akaciegaarden Bed & Breakfast - parken - copyright: Camilla Gregers-Høegh

En lille oase på Stevns